11 Eylül 2010 Cumartesi

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇiN

Son günlerde en çok duyduğumuz ve hepimizin içinde endişeler taşıdığı bir hastalık aslında. Günden güne de yurdumuzda yayılma göstermektedir. Her gün yeni bir ilde domuz gribi vakası haberi alıyoruz. Peki neden domuz gribi denmiş? Çünkü bu virüs domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzerlik göstermektedir. Aslında bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
Domuz Gribi Nedir?
Domuz Gribi : A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.
Merkezi Cenevre’de bulunan WHO’nun, gribin, kuş gribinin 2003′te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu gösteriyor.
Domuz Gribinin Belirtileri
Aslında Domuz Gribinin belirtileri normal insan gribinin belirtilerine benzerlik göstermektedir.
Sistemik Belirtiler : Yüksek ateş
Vücuttaki genel belirtiler : Halsizlik, yorgunluk, titreme
Solunum Sistemi Belirtileri : Öksürük
Nazofarinks Belirtiler : Boğaz kuruluğu, burun akıntısı
Bağırsak : İshal
Mide : Kusma
Domuz Gribinin aslında en belirgin belirtisi yüksek ateştir. Bazı hastalarda ishal, bulantı ve kusmaya rastlanmaktadır.
Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
       Domuz gribi normal gripte olduğu gibi virüslerle bulaşmaktadır. Aslında öncelikle virüslerin ne olduğunu bilmek önemlidir.Virüsler aslında cansız olan ancak canlı bir varlığa girdiğinde canlılık özelliği gösteren mikroskobik canlılardır. Virüsler, cansız olarak havada asılı durabilirler bir canlının vücuduna girerek canlılık özelliği gösterirler. Virüslerin ortamda ne kadar canlı kalabileceğini ortamın ısısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör etkiler. Eğer canlının bağışıklık sistemi zayıfsa onu kolaylıkla hasta edebilirler. Buradan da anlaşılacağı üzere domuz gribi virüsü de hava yoluyla ya da doğrudan temas yoluyla  insandan insana geçebilir. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.
Hastalığa Yakalanan Kişiler Ne Kadar Süreyle Bulaştırıcıdır?
Hasta olan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.
Domuz Gribinden Korunma Yolları
Kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışın. Eğer zorunlu olarak bulunuyorsanız ortamı sürekli havalandırın. Ellerinizi sabunlamadan ağzınıza burnunuza ve gözünüze götürmeyiniz.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
Yemek yemeden önce mutlaka elleriniz sabun ve su ile en az 15-20 saniye sabunlayınız.
Evinizde ise ortamı sürekli havalandırın. Yüzeyleri (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizleyiniz.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
Domuz gribi olan kişilerle eşyalarınızı (havlu, çarşaf, yastık, tabak, bardak vb.) ortak kullanmayın. Bu eşyalara dokunduktan sonra ellerinizi sabunlayınız.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Gerekirse maske takınız.
Acil Müdahale Gerektiren Durumlar
Erişkinlerde:
Zor nefes almak veya nefes darlığı
Bilinç bulanıklığı
Sık ve uzun süreli kusma
Çocuklarda:
Ateşle beraber döküntü görülmesi
Vücutta solgunluk ya da morarma
Hızlı veya zor nefes alma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Domuz Gribinden Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
♦Domuz gribinden korunmak için öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Bunun için bağışıklık sistemimizi güçlendirici özellikle sarımsak olmak üzere, baklagiller, yumurta, balık, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri yeşil sebze ve meyve gibi besinleri bolca tüketmeliyiz.
♦C vitamini de almak önemlidir. Bunun için C vitamini bulunan mandalina, portakal yemeliyiz.
Bol sıvı tüketmeliyiz. Aldığımız sıvılar vücudumuzdaki zaralı maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur.
♦Domuz gribinden korunmada yer elmasının da büyük katkısının olduğunu düşünen bazı uzmanlar da vardır. Onların düşüncelerine göre yer elmasında bol miktarda A ve C vitaminleri ve demir, fosfor, kalsiyum bulunmaktadır. Bu da bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
♦Bir bardağın içine bir çay kaşığı kadar tuz katın, bardağın yarısına kadar ılık su dodurun bu suyla gargara edin. Bu yöntemi günde iki kere tekrarlayın.
♦Bitkisel çaylar, yeşil ve siyah çayları ılık ve sıcak olarak bolca tüketiniz. Böylece boğazda birikmiş olan virüsleri uzaklaştırabilirsiniz. Virüsler midede yaşama özelliklerini kaybederler .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder